Quatro Ventos: Fado Mundo

Foto: Frank Moll – klik voor een grotere versie

 

Fado Mundo is de titel van het programma van het fadoquartet Quatro Ventos dat komend seizoen haar première beleeft. De Portugese zanger/gitarist Emanuel Pessanha is sinds twintig jaar de voorman van dit uitmuntende fado-ensemble.

Om aan te tonen dat fado veel meer is dan alleen een Portugees muziekgenre brengt Quatro Ventos met Fado Mundo een verrassende selectie Portugese versies van liedjes uit alle windstreken, oftewel alle ‘quatro ventos’. Hierbij valt te denken aan nummers van o.a. Ramses Shaffy, Charles Aznavour, Sting en Jacques Brel in een nieuw fado-jasje.

Fado Mundo richt de blik op verleden, heden en toekomst van de fado. De band speelt, naast het nieuwe repertoire, een selectie van – in hun oren – de mooiste fado’s ooit geschreven.

Emanuel Pessanha is geboren op het eiland São Miguel, deel van de Portugese eilandengroep de Azoren. In 1991 vond hij zijn thuishaven in Nijmegen. Buiten Nederland weet de groep tevens successen te boeken in Portugal, Zwitserland, Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en de Verenigde Staten.

Eén van de smaakmakers van Quatro Ventos is Rafael Fraga, meester op de klassieke Portugese gitaar. Fraga (1978, Lissabon) is, naast een excellent musicus, tevens uiterst productief als componist, tekst-schrijver en arrangeur. Hij werkte met grootheden als Ana Moura, Carlos do Carma en Nuno Judice.

Quatro Ventos zoekt, live en op cd, graag de samenwerking met musici van diverse pluimage, zoals de Portugese popster Rui Veloso, Frank Boeijen, Maria de Fátima, Daisy Correira, Fernando Lameirinhas, Zeca Medeiros en de singer/songwriters Luís Alberto Bettencourt en Iain Matthews.

‘Een geweldige band!’ (Frank van Herk, De Volkskrant)

Zang & gitaar: Emanuel Pessanha
Portugese gitaar: Pieter Klaassen
Piano: Kristjan Martinsson
Contrabas: Lucien Matheeuwsen

Speelperiode: voorjaar ’22, zie agenda
Kijk voor meer informatie op de website van Quatro Ventos