Bertolf: Bluefinger

Foto: Ray van Olphen – klik voor een grotere versie

Bluefinger is het nieuwe theaterprogramma van singer/songwriter Bertolf en tevens de titel van zijn nieuwe album. Bluefinger brengt nieuw werk én de allerbeste songs en hits van Bertolf’s eerdere albums, maar dan in volledig akoestische bluegrass-versies.

Bertolf’s vijfkoppige band herbergt de absolute top van bluegrass-muzikanten die Nederland rijk is. Bluefinger staat garant voor virtuoos instrumentaal vuurwerk en prachtige meerstemmige zang.

Bertolf reisde naar Nashville om zijn jongensdroom waar te maken: een album maken met zijn grote helden. Muzikanten naar wie hij al luistert sinds hij zes was en wier solo’s hij eindeloos heeft uitgeplozen. Onder anderen dobro-grootheid Jerry Douglas, vioolgenie Stuart Duncan en baslegende Mark Schatz verleenden hun medewerking. Terug in Nederland leverden Ilse DeLange en Tim Knol prachtige vocale bijdragen. Een cameraploeg van NTR’s Het Uur van de Wolf reisde mee naar Nashville en legde onder regie van Marcel de Vré alles vast.

Voor Bertolf begon de liefde voor muziek met bluegrass, de uit de Verenigde Staten afkomstige ‘stringband’ muziek met gitaar, mandoline, banjo, viool, dobro en contrabas. Zijn vader draaide deze muziek eindeloos en het ouderlijk huis was vol gitaren, mandolines en banjo’s.

Bertolf speelde eerder in de band van Ilse DeLange. Zijn solo-carriere explodeerde in 2008 met de hit-single Another Day. In 2010 won hij een Zilveren Harp en maakte sindsdien zes door pers en publiek zeer goed ontvangen solo-albums. Hij tourde solo, met Kasper van Kooten, met Her Majesty en recent met supergroep Musketiers.
‘Geen andere Nederlandse singer-songwriter klinkt zoals hij: zo verzorgd, warmbloedig, achteloos, ‘retro’ en eigentijds tegelijk, zo mooi gezongen bovendien.’ (De Volkskrant)

Zang en gitaar: Bertolf Lentink
Contrabas en zang: Natalie Schaap
Mandoline en zang: Janos Koolen
Viool: Joost van Es
Banjo: Jos van Ringen
Dobro: Caspar de Groen
Regie: Diederik van Vleuten

Speelperiode: najaar 2023
Kijk voor meer informatie op de website van Bertolf