Woorden zeggen niets is de eerste voorstelling van het kersverse muziektheatergezelschap Bloemgarten. Hierin staat het revolutionaire leven en werk van vergeten pionier Frieda Belinfante centraal. Woorden zeggen niets is van de hand van gelauwerd theatermaker/regisseur Jorinde Keesmaat.

Celliste, dirigente, verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre; dat was Frieda Belinfante (1904-1995). Sturend op een sterk moreel kompas zocht zij haar hele leven als Einzelgänger haar weg. Het leidde haar van het Concertgebouw, via het kunstenaarsverzet, naar Zwitserland en uiteindelijk Amerika. Van een relatie met een vrouw, via een huwelijk met een man, naar een driehoeksverhouding met een echtpaar.

Mezzosopraan Sara Klein Horsman en cellisten Susanne Rosmolen en Geneviève Verhage laten hun traditionele rol achter zich en spelen in Woorden zeggen niets alle drie Frieda — als verteller, aanstichter en toeschouwer. Als vrouw in een mannenlijf, als pionier in een mannelijk beroep, als eenzame kunstenaar, haar tijd ver vooruit. Vanuit interviewfragmenten en brieven van Frieda toont Bloemgarten haar inspirerende verhaal met prachtige muziek van tijdgenoten als Kurt Weill en twee van Frieda’s grote liefdes: Joh. Sebastiaan Bach en Henriëtte Bosmans.

Regisseur en theatermaker Jorinde Keesmaat brak internationaal door met 'Odysseus' Women & Anaïs Nin' van Louis Andriessen; haar eerste productie als Guest Director in Residence van het New Yorkse Center of Contemporary Opera. Ze ziet het als haar taak om opera naar een nieuwe generatie te brengen. Keesmaat maakte diverse producties over illustere vrouwen: Gertrude Stein, Nelly van Doesburg, Anaïs Nin en dus nu Frieda Belinfante. 'Daarbinnen snijd ik actuele maatschappelijke thema's aan: hoe verhouden wij ons tot mannen? Wat ís een sterke vrouw precies, hoe wordt er naar haar gekeken? Zijn wij vrouwen eigenlijk verder gekomen door de tijd heen?' Een blik op het heden via Frieda's verleden.

De speelperiode van Woorden zeggen niets valt fraai samen met twee historische gebeurtenissen: het 100-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht (1919 - 2019) én de aanstelling van Karina Cannelakis als eerste vrouwelijke chefdirigent van een Nederlands toporkest, het Radio Filharmonisch; een geweldige mijlpaal in de Nederlandse muziekcultuur.

Spelers/musici: Sara Klein Horsman, spel & zang • Susanne Rosmolen, spel & cello • Geneviève Verhage, spel & cello.

Titel programma: Woorden zeggen niets

Regie: Jorinde Keesmaat • Dramaturgie: Robin de Bruijn • Arrangementen: Marijn van Prooijen • Lichtplan: Abigail Hoke-Brady

Genre: muziektheatervoorstelling | bij voorkeur vlakke vloer

Speelperiode: oktober & december 2019 • januari, februari & maart 2020  [Première tijdens Grachtenfestival 2019]

Speelduur: 1x 75 minuten

Bloemgarten

artiestenImpresariaat_Koperen_Kees_-_artiesten.html
contactImpresariaat_Koperen_Kees_-_Contact.html
agendaImpresariaat_Koperen_Kees_-_agenda.html
pers & techniekImpresariaat_Koperen_Kees_-_Publiciteit.html

IKK - info@koperen-kees.com

t 0031 (0) 487 507399  

m 0031 (0) 6 53 72 11 70

homeImpresariaat_Koperen_Kees_-_index.html